Cultilene praat Hongaarse telers bij over substraten

Acht toonaangevende Hongaarse glastuinders lieten zich onlangs bijpraten over de ontwikkelingen in de Nederlandse en internationale glastuinbouw. Op uitnodiging van substraatfabrikant Cultilene bezochten de telers toeleveranciers Globe Plant, Yara en Mardenkro en namen zij een kijkje op het trostomatenbedrijf van Kees Stijger in Honselersdijk. De telers waren onder de indruk, onder meer van de positieve resultaten die worden behaald met de nieuwe RootmaXX-opkweekblokken en Exact Air-matten van Cultilene.

De telers – afkomstig uit de omgeving van Szeged, in het zuiden van Hongarije – telen met name tomaten en paprika’s en vertegenwoordigen gezamenlijk een oppervlak van zo’n vijftig hectare. De ondernemers waren in Nederland op uitnodiging van substraatfabrikant Cultilene; vrijwel allemaal werken ze met de substraatproducten van Cultilene. “We hadden een speciaal programma samengesteld voor de Hongaarse telers”, vertelt Ivan Casteels. Hij is manager opkweektoepassingen en sales manager voor Oostenrijk, Hongarije en de Balkan bij Cultilene. “Natuurlijk vanwege een stukje klantenbinding en om de mogelijkheden van de Cultilene-producten toe te lichten, maar ook om de ondernemers inzicht te geven in andere ontwikkelingen binnen de Nederlandse en internationale tuinbouw.”

Op maandagochtend 13 juli stond een bezoek aan Globe Plant in Vierpolders op het programma; op een oppervlak van 5,5 hectare worden hier groenteplanten opgekweekt in substraatblokken van met name Cultilene. Daarnaast teelt het bedrijf in de zomermaanden potplanten en kruiden, waaronder potgerbera’s. Verkoopmanager Rob Damen van Globe Plant informeerde de Hongaarse teler over de activiteiten op en de ontwikkelingen binnen de plantenkwekerij. De ondernemers waren ook zeer geïnteresseerd in het aardwarmteproject Vierpolders waarin Globe Plant participeert. De inzet van aardwarmte is in Hongarije heel gewoon; bijna alle aanwezige telers verwarmen hun bedrijf op deze manier. Ook het feit dat belichten de standaard is in Nederland, had de belangstelling van de ondernemers. Voor de meeste Hongaarse telers is echter nog onduidelijk of deze investering opweegt tegen de meeropbrengsten.

Meststoffen, trostomaten en schermmiddelen

Het volgende programmaonderdeel was een bezoek aan de productielocatie van Yara in Vlaardingen, waar de speciale meststoffen voor de tuinbouw (bijvoorbeeld Substrafeed, Kristalon en PG Mix) worden geproduceerd. Eind 2012 werden hier ook de productiefaciliteiten voor droogijs onder gebracht. Daarnaast is Yara, dat wereldwijd actief is en ook een industriële tak heeft, bekend om haar productie van kunstmest voor landbouw en chemicaliën voor tal van industrieën.

In de presentatie werd benadrukt dat het bedrijf zich ook heel erg inzet voor een schonere leefomgeving. Zo investeert Yara fors in luchtzuivering en is ook zuinig omgaan met water een speerpunt van de multinational. Dit wordt ook steeds belangrijker voor de internationale tuinbouw, zo werd onderstreept. Op de locatie in Vlaardingen werd daarom Yara’s mondiale fertigatiecentrum opgericht en werd een demokas gebouwd. In het fertigatiecentrum wordt kennis uitgewisseld en vinden opleidingen plaats voor medewerkers en klanten. Daarnaast worden in de demokas nieuwe producten getest en diverse bemestingsstrategieën uitgeprobeerd. Op deze manier wil Yara de klant de beste ondersteuning bieden op het gebied van plantenvoeding.

De tweede dag, dinsdag 14 april, werd afgetrapt met een bezoek aan trostomatenteler Kees Stijger in Honselersdijk. Stijger werkt op zijn bedrijf met OptimaXX-en Exact Air-matten van Cultilene in combinatie met RootmaXX-blokken. De Hongaarse telers, die vooral Exact Air en EXXellent gebruiken, waren onder de indruk van het verhaal van Stijger. De combinatie RootmaXX-Exact Air levert namelijk zeer goede resultaten op. “Er is sprake van een goede interactie tussen dit blok en deze mat, waardoor de waterverdeling in de mat zeer gelijkmatig is, de plantgroei beheersbaarder is en de planten uniformer zijn”, vertelde Stijger. “Daarnaast kenmerkt Exact Air zich door de goede beworteling van de gehele mat en een minimale variatie in EC, pH en zuurstof.”

Het tweedaagse programma werd afgesloten met een bezoek aan Mardenkro. Dit bedrijf biedt producten om het ideale lichtniveau te creëren in de kas, waaronder de befaamde ReduSystems-coatings. Naast een bedrijfspresentatie kregen de telers ook een rondleiding over de productielocatie van Mardenkro in Baarle-Nassau.

‘Aan de slag met nieuwe Cultilene-producten’

Hoe kijken de telers terug op het tweedaagse bezoek aan Nederland? Wat is hen opgevallen, wat hebben ze geleerd en gaan ze wellicht zaken aanpassen in hun eigen bedrijfsvoering? Joszef Engi, teeltverantwoordelijke op de drie bedrijven (totaal 9 hectare) van Janosh Nemesh in het zuiden van Hongarije, kijkt met een goed gevoel terug op de trip. “Ik was met name onder de indruk van de precisie en strikte hygiëne die op de Nederlandse bedrijven wordt gehanteerd”, zegt Engi. “Alle bedrijfsbezoeken waren de moeite waard; petje af voor Cultilene! Bij Globe Plant viel ons met name op dat de jonge planten het goed doen in de Cultilene-blokken. Daarnaast was het interessant om van Kees Stijger te horen wat zijn ervaringen zijn met de nieuwe Exact Air-matten van Cultilene. Vanwege zijn positieve resultaten, zijn we er nog meer van overtuigd dat we deze matten ook moeten gaan testen op ons bedrijf. Op dit moment is drie kwart van onze potten en matten afkomstig van Cultilene – we werken met OptimaXX en EXXelent – en wellicht wordt dat in de toekomst honderd procent.”

Ook Balazs Majsai, die vijf hectare tomaten heeft vlakbij de Roemeense grens, geeft aan proeven te willen gaan doen met de nieuwe substraatproducten van Cultilene. “De bedrijfsbezoeken in Nederland hebben aangetoond dat deze matten en blokken absoluut een vooruitgang zijn; daar willen we iets mee!”

Majsai heeft de korte reis naar Nederland als zeer positief ervaren. “Cultilene had een mooi en gevarieerd programma samengesteld. Daarbij werden we overal heel vriendelijk en gastvrij ontvangen.” Met name het bezoek aan Globe Plant vond de teler de moeite waard, vanwege het aardwarmteproject dat hier loopt. “Vrijwel alle glastuinders in Hongarije maken gebruik van aardwarmte; het is interessant om te zien hoe men hier in Nederland mee omgaat. Grote verschil is dat wij het gebruikte water niet hoeven terug te pompen, maar kunnen lozen in de rivier. Hierdoor zijn we veel goedkoper uit. Al met al heb ik veel opgestoken van dit bezoek. Wellicht dat ik later dit jaar nog een keer terugga naar Nederland om me verder te oriënteren op bepaalde zaken.”

Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief

  • Hidden