Omschrijvende tekst hier

Diffuus glas met AR-coating - profiteer van het beste van twee werelden

Telen onder diffuus glas heeft vele voordelen; het resulteert in een betere lichtverdeling, een gelijkmatigere groei en meer fotosynthese. Hoe hoger de verstrooiing van het licht, hoe lager echter de lichttransmissie. De unieke antireflectiecoating van Cultilene tackelt dit probleem: met deze speciale hydrofiele coating wordt de hemisferische lichttransmissie met wel acht procent verhoogd.

De voordelen van diffuus glas zijn bij de meeste telers inmiddels wel bekend: meer lichtspreiding en een uniformere horizontale lichtverdeling. Dit vermindert de schaduwwerking in de kas en zorgt voor een meer gelijkmatig klimaat. En doordat minder direct zonlicht op de plant valt, heeft het gewas minder stress en is de planttemperatuur lager. Het resultaat is een meer gelijkmatige groei. Omdat er geen direct licht op de plant komt, kan daarnaast meer licht worden toegelaten. Dit stimuleert de groei. Verder zorgt diffuus glas voor een meer generatief gewas en vruchten die zich sneller ontwikkelen. “En niet te vergeten: diffuus licht dringt dieper in het gewas door en er wordt een groter bladoppervlak belicht”, zegt Ralf Derksen, Productmanager Glas bij Saint-Gobain Cultilene. “Dit zorgt voor meer fotosynthese. Volgens de WUR geeft tien procent meer haze (lichtspreiding) doorgaans één procent meer productie. Tegelijkertijd geldt echter de stelregel dat één procent meer licht staat voor één procent meer productie. In de kas spelen dus zowel de kwaliteit als de kwantiteit van het licht een rol.”

Diffusiteit versus lichttransmissie

Voor een optimaal lichtplaatje zou een teler eigenlijk moeten kiezen voor zoveel mogelijk diffusiteit in combinatie met een zo hoog mogelijke lichttransmissie. Probleem is echter dat deze zaken niet samengaan: hoe hoger de haze-factor van glas, hoe hoger de reflectie en hoe lager de lichttransmissie. “In de winterperiode, wanneer licht de beperkende factor is, is een hoge lichttransmissie gewenst. In andere periodes is er over het algemeen voldoende licht beschikbaar en heeft diffusiteit een positiever effect op de teelt. Dit vanwege de diepere indringing in het gewas en de meer uniforme horizontale lichtverdeling.”

Unieke AR-coating

Om de lichttransmissie van diffuus glas te verhogen, is het mogelijk om dit glas aan één of twee zijden te voorzien van een antireflectiecoating. Deze coating vermindert de reflectie en vergroot de hemisferische lichttransmissie. Cultilene heeft voor haar diffuse Albarino-glas een speciale hydrofiele antireflectiecoating ontwikkeld, die optioneel kan worden aangebracht. Door deze coating aan twee zijden aan te brengen, wordt de extra directe lichttransmissie met wel 5,5 procent verhoogd. De hemisferische lichttransmissie neemt zelfs met acht procent toe. “Op deze manier profiteert een tuinder van het beste van twee werelden”, zegt Derksen.

Duurzame en toekomstbestendige keuze

Saint-Gobain is wereldleider in glascoatings, die bijdragen aan verbetering van de glasprestatie. Met de zogeheten SOL-Gel techniek wordt een coating van Siliciumdioxide (SiO2) opgebracht op het glasoppervlak. “Door verwarming worden de coating en het glas vervolgens één geheel”, legt Derksen uit. “Op deze manier ontstaat een homogene structuur, die zeker tien jaar bestand is tegen invloeden van buitenaf. Er hechten geen vuildeeltjes aan het glas en de lichttransmissie blijft gedurende vele jaren gewaarborgd. Zelfs na tien jaar bedraagt het lichtverlies maximaal één procent, en meestal nog minder. Deze kennis is gebaseerd op onze eigen ervaringen: Saint-Gobain past de SOL-Gel techniek al vele jaren toe op diffuus glas in zonnepanelen. Een hoge lichtdoorlatendheid op het moment van aankoop is mooi, maar deze moet ook na tien jaar nog op peil zijn. De keuze voor Saint-Gobain-glas is dan ook een duurzame en toekomstbestendige keuze.”

Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief