‘Het Nieuwe Watergeven’: de volgende stap binnen Het Nieuwe Telen

Cultilene en Hoogendoorn organiseren succesvol webinar

‘Het Nieuwe Telen’ won de afgelopen jaren fors terrein binnen de glastuinbouw. De focus lag hierbij met name op het realiseren van een energiebesparing in combinatie met een optimale productie. Nu is het tijd voor een volgende stap: het bereiken van een stabiel evenwicht tussen irrigatie en verdamping, om zo te zorgen voor ideale omstandigheden in de wortelzone. Cultilene en Hoogendoorn organiseerden onlangs een drukbezocht webinar rondom het zogeheten ‘Nieuwe Watergeven’. 

Het realiseren van een optimale plantbalans; dat is waar het om draait bij ‘Het Nieuwe Telen’. Binnen dit teeltconcept worden drie plantbalansen onderscheiden: de assimilaten-, de energie- en de vochtbalans. Doelstelling is dat deze drie balansen, die grotendeels bepalend zijn voor de groeiprocessen in een plant, onder alle omstandigheden in evenwicht zijn. Wat water betreft is er nog wel het nodige te winnen, geeft Remy Maat aan. Hij is product en application manager bij Cultilene. “Bij de waterbalans draait het om wat de plant nodig heeft aan water en wat hij krijgt aangeboden; deze zaken moeten in evenwicht zijn. Tot nu toe baseerden tuinders de watergift meestal op de hoeveelheid buitenlicht in combinatie met de hoeveelheid drain. Tegenwoordig maken telers echter meer gebruik van diffuus glas en AR-coatings. Daarnaast zijn ze, met de opmars van Het Nieuwe Telen, meer gaan schermen. Als gevolg hiervan is de energie van licht en warmte binnen in de kas anders dan buiten. Daarom is het belangrijk om het aantal beurten hierop af te stemmen; je moet sturen op het binnenklimaat. En ook de eventuele assimilatiebelichting en de warmte van de buizen in de kas moeten hierin worden meegenomen; deze zijn immers ook van invloed op de verdamping.”

Dit zogeheten ‘Nieuwe Watergeven’ heeft diverse voordelen. “Het feit dat de plant precies die hoeveelheid water en voeding krijgt die hij nodig heeft, zorgt voor optimalere omstandigheden in de wortelzone. Vochtgehalte, EC, pH, zuurstof en temperatuur – de zogeheten ‘Big Five’ van Cultilene’ – zijn meer in balans, en dit resulteert in een goed en gezond wortelmilieu. Daarnaast kan een teler op deze manier veel besparen op water en voedingsstoffen, en grote stappen zetten richting een emissieloze teelt en een duurzame productiewijze.”

Stip op de horizon

Tijdens een webinar dat Hoogendoorn Growth Management en Cultilene op 22 november organiseerden, werd dieper ingegaan op ‘Het Nieuwe Watergeven’ en het belang van een goede waterbalans. Dit webinar maakte deel uit van een webinarserie, die Hoogendoorn organiseert samen met haar partners. “In deze webinars worden de drie balansen die bepalend zijn voor de groeiprocessen in een plant besproken”, vertelt Maat. “Hoogendoorn benaderde ons als Cultilene voor de webinar over de waterbalans. We hebben regelmatig contact met Hoogendoorn; zij beschouwen Cultilene als een innovatieve partner op het gebied van Root Zone Management.”

Dat telers graag meer willen weten over het realiseren van een stabiel evenwicht tussen irrigatie en verdamping en het handhaven van optimale omstandigheden in de wortelzone bleek wel uit het aantal aanmeldingen: ruim 200 telers uit 21 verschillende landen namen deel aan het webinar. “Dit geeft wel aan dat ‘Het Nieuwe Watergeven’ de aandacht heeft! Als Cultilene zullen wij de komende tijd dan ook sterk inzetten op deze volgende stap binnen Het Nieuwe Telen-concept. Emissieloos telen is de stip die we hierbij plaatsen op de horizon. Maar ook het verduurzamen van de voedselproductie is een belangrijk doel en ook een van de ‘highlights’ in de missie van Saint-Gobain. Kortom: wordt vervolgd!”

Meer weten over ‘Het Nieuwe Watergeven’? Download de white paper hier.

Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief

  • Hidden