Horticultural Connection legt verbinding met Mexico

De publiek-private samenwerking Horticultural Connection is officieel gevormd, door de ondertekening van een convenant tussen het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Ministerie van Economische Zaken, RVO en zeven Nederlandse toeleveranciers van de tuinbouwsector. De Mexicaanse ambassade in Den Haag was ook aanwezig. Het convenant is getekend voor een periode van drie jaar.

Horticultural Connection heeft als belangrijkste doel om de export van Nederlandse technologie, plantaardig materiaal (zaden en pootgoed) en kennis voor de duurzame productie van groente-, fruit- en siergewassen in Mexico te verhogen door de Mexicaanse tuinbouwsector te helpen duurzame productiesystemen te ontwikkelen. Door hun actieve betrokkenheid zullen de Nederlandse overheid en de bedrijven in totaal bijna 1,3 miljoen euro investeren.

Gezamenlijk hebben de bedrijven die deel uitmaken van Horticultural Connection alles in huis wat een Mexicaanse teler nodig heeft voor een optimale groente-, fruit- en sierteelt. Elk bedrijf brengt eigen, specifieke expertise in op het gebied van jonge planten, kas- en klimaatsystemen, klimaatbeheersing en irrigatie, werktuigbouw, steenwol, potgrond en kokosproducten, thermische en schaduwschermen, teeltvloeren en recirculatiesystemen, potten, containers en tray systemen en logistiek, distributie, marketing en verkoop: Grow Group, Saint-Gobain Cultilene, Flier Systems, Hoogendoorn Growth Management, Van der Knaap Group of Companies (Forteco), Global Green Team en VB Climate.

Mexico heeft een levendige en groeiende economie. De jonge, beschermde tuinbouwsector heeft in de afgelopen 15 jaar een consistente groeicurve doorgemaakt. Deze groei gaat hand in hand met de stijgende verwachtingen van een Mexicaanse tuinbouwsector met kennis en toegevoegde waarde. Deze verwachtingen maakte het Horticultural Connection consortium bewust van de mogelijkheden en wensen van de Mexicaanse markt. De ambitie van Mexico om uit te groeien tot een centrale speler in de regio als producent van vers voedsel, biedt niet alleen exportkansen voor Nederland, maar opent ook mogelijkheden voor het opbouwen van een duurzame relatie met Mexicaanse telers en de Mexicaanse regering. De komende jaren zullen kwaliteitseisen en regelgeving voor de export van tuinbouwproducten extra aandacht krijgen. Om te kunnen voldoen aan strenge richtlijnen van importerende landen is het noodzakelijk dat de kwaliteit, voedselveiligheid, duurzaamheid en betrouwbaarheid van tuinbouwproducten verbetert.

De bedrijven hebben al de eerste stap gezet door zich te organiseren en door het opzetten van een lokaal business centre in Mexico. De publiek-private samenwerking is de volgende stap. De komende jaren zal Horticultural Connection fors investeren in een commercieel demonstratiecentrum dat zal fungeren als een plek voor workshops en seminars om een brede groep Mexicanen te informeren.

Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief

  • Hidden