Hart voor kennis

Cultilene onderzoekt, innoveert en genereert kennis. Dat doen we samen met collegatoeleveringsbedrijven in Plant Empowerment-verband, samen met ons moederbedrijf Saint Gobain en samen met onderzoeks- en onderwijsinstellingen. We versterken daarmee niet alleen onze eigen innovatiekracht, maar willen ook de tuinbouw verder helpen. Daarom maken we onze kennis zo veel als mogelijk en zo makkelijk mogelijk toegankelijk. Verder verdiepen?

Smart Root Zone Management

Het wortelgestel is de motor van een plant voor groei en productie. Cultilene ontwikkelde het Smart Root Zone Management Model om het wortelgestel te controleren. Slim meten voorkomt haperingen in de ontwikkeling van de plant en zorgt voor een continue hoge productie. Het model bestaat uit drie pijlers: Cultilene Framework, Cultiwatch en onze mensen.

Lees meer over Smart Root Zone Management

Testimonials

Plezierig om mee te werken, betrouwbaar en betrokken. Zo ervaren klanten ons. Een bedrijf dat net een stapje harder en verder zet als het moeilijk wordt.

 

LEES WAT ANDEREN OVER ONS ZEGGEN

Whitepapers

Cultilene gedijt bij kennisverwerving en innovatie. Onze kennis delen we graag in ons team en met onze partners, zoals onze klanten. Dat doen we onder meer via whitepapers, bondige kennisoverzichten per thema.

VRAAG ONZE WHITEPAPERS AAN

FAQ

De optimale beurtgrootte kan berekend worden door de Dose size Calculator te gebruiken, of handmatig zoals op onderstaande wijze.

Voorbeeld:

Volume van de mat = 100 x 15 x 7,5 cm = 11,25 liter
Volume van 3 blokken = 3 x (10 x 10 x 6,5 cm) = 3 x 0,65 liter = 1,95 liter

Totale volume van de steenwol = 13,2 liter

Beurtgrootte:

  • 3 druppelaars per / mat = 13,2 / 3 = 4,4 liter / druppelaar
  • Beurtgrootte = 25 x 4,4 = 110 cc

Dit is het totale volume van het substraat (blok en mat) vermenigvuldigd met de DSF (dose size factor). Ofwel, hoe hoger het volume van het substraat per druppelaar, des te groter de beurtgrootte.

In de Season Dynamics (zie Smart Root Zone Management App) wordt voor iedere periode van de teelt een streefwaarde voor de EC gegeven.

Om de EC op het niveau van de streefwaarde te houden, is het belangrijk om de juiste meetstrategie te gebruiken zodat er kleine, frequente aanpassingen gedaan kunnen worden in de irrigatiestrategie. Het is altijd beter en veiliger om kleine, frequente aanpassingen door te voeren dan grote aanpassingen wanneer de EC te hoog is.

De belangrijke factoren voor een goede EC beheersing zijn:

  • goede wortelverdeling na het planten (eerste 6 tot 8 weken);
  • de juiste beurtgrootte per druppelaar;
  • het juiste gebruik van de Daily Dynamics (zie Smart Root Zone Management App).

Periode 1 in de Daily Dynamics is erg belangrijk voor de uniformiteit van de matten. Dit geeft niet alleen een betere controle over de EC gedurende de dag maar reduceert ook het verschil in EC door de hele kas.

Om de EC te verlagen is het noodzakelijk om de mat goed te spoelen. Dit kan door:

  • het verhogen van de frequentie (door licht of tijd);
  • het verhogen van de beurtgrootte (binnen de aanbevolen marge).

Overige aandachtspunten:

  • Vooral tijdens periode 2 en 3 van de Daily Dynamics is een hoger percentage drain belangrijk.
  • Zorg er bij het verminderen van de EC voor dat de Delta EC niet te groot wordt (>3).

Lichtintensiteit

De lichtintensiteit wordt gemeten in watts/m2.

Lichtsom

De lichtsom wordt gemeten in joules/cm2. Dit is de totale hoeveelheid licht die ontvangen wordt over een bepaalde periode. Dus over een periode van een uur is de totale hoeveelheid ontvangen licht in joules/cm2 afhankelijk van de intensiteit van het licht gedurende deze periode.

Licht gebruiken om de irrigatie te starten

Het waterverbruik van planten in een kas wordt gemeten per m2. Een standaardcijfer dat gebruikt wordt in Noord-Europese condities is 2,5 tot 3,0 cc per joule per vierkante meter. Dit wordt gebruikt als instelling voor de computer met een streefcijfer van 3 mls per joule in totaal voor een heldere dag. Dit is het waterverbruik inclusief drain, gebaseerd op de totale plantbelasting.

Planten gebruiken meer water per joule licht op lagere lichtintensiteit. Daarom is het belangrijk om de irrigatie niet alleen te laten starten op basis van licht maar ook op basis van tijd.

De beste dag van het jaar geeft ongeveer 3000 joules.

  • 3 cc per joule op 3000 joules = 9 liter/m2 per dag

De hoogste lichtintensiteit in Noord-Europese condities is ongeveer 1000 watts/m2.

  • 1000 watts voor 1 uur = 360 joules/cm2
  • 3 cc per joule op 360 joules = 1,08 liter/m2 per dag
  • De beurtgrootte per irrigatieronde wordt berekend door de beurtgrootte in relatie tot het totale substraat volume.

Bijvoorbeeld met een berekende dose size van 100 ml met 3 druppelaars per m2

  • 3 cc per joule op 3000 joules = 9 liter/m2 per dag
  • 1 irrigatieronde is 3 x 100 mls = 300 cc per m2
  • 9 liter/m2 per dag / 300 cc per ronde = 30 irrigaties per dag
  • 3 cc per joule op 360 joules = 1,08 liter/m2 per uur
  • 1 irrigatieronde is 3 x 100 cc = 300 cc per m2
  • 1,08 liter/m2 per uur / 300 cc per ronde = 3,6 irrigaties per uur, wat neerkomt op iedere 16 minuten.

In warmere klimaten, vooral wanneer de luchtvochtigheid laag is (of VD hoog), kan het vereiste aantal cc per joule 4 of hoger zijn. Dit kan betekenen dat de tijd tussen de irrigaties korter moet zijn.

Dit is waarom het substraatvolume per m2 en zijn relatie tot de beurtgrootte én de noodzakelijke frequentie van de volgende irrigaties gedurende het lichtste deel van de dag, gelinkt moet worden aan de beperkingen van het irrigatiesysteem van de kas.

De afstand tussen de druppelaars heeft een groot effect op een evenredige verdeling van water en voedingsstoffen in de mat. Het water wordt gelijkmatig verdeeld door de steenwol om de voedingsoplossing van voedingsstoffen rondom de wortels te verversen. Dit noemen we de “kegel”. De kegel begint in het blok en verspreidt zich naar beneden en naar de zijkanten.

Het blok vergroot de breedte van de kegel en het volume dat wordt ververst door de druppelaar waardoor er efficiënter gebruik kan worden gemaakt van water en meststoffen. Dit is van vitaal belang voor goede verversing, een gelijk watergehalte, EC controle en het minimaliseren van drain.

Wanneer de plantdensiteit of het gewas wordt aangepast, kan het voorkomen dat er meer druppelaars dan blokken zijn. In dat geval:

  • controleer of deze druppelaars verwijderd of afgesloten kunnen worden en of er dan nog steeds voldoende irrigatiecapaciteit is;
  • indien niet, probeer dan hetzelfde aantal druppelaars te hebben in iedere mat;
  • zorg ervoor dat je de druppelaar niet boven een draingat plaatst;
  • probeer de extra druppelaar aan het hoge uiteinde van de mat te plaatsen;
  • zorg ervoor dat er met een handheld meter niet te dicht bij deze druppelaar gemeten wordt omdat het EC niveau dan dichter bij de druppel EC ligt;
  • zorg ervoor dat deze extra druppelaar geen “valse drain” veroorzaakt.

Ja, de pH is belangrijk. Het belangrijkste doel is om binnen de veilige marges te blijven. Wanneer de pH te laag wordt, krijg je te maken met groeiproblemen en loop je het risico op beschadigde wortels. Wanneer de pH te hoog is, wordt het lastiger voor de plant om bepaalde voedingsstoffen op te nemen. Zorg altijd dat de pH boven de 5.2 blijft.

Problemen of fouten kunnen voorkomen. Daardoor kan het soms zijn dat de mat uitdroogt door een tekort aan water. Vooral aan de bovenkant van de mat zie je dit terug.

Om de mat opnieuw nat te maken kunnen het beste kleine, frequente watergiften worden toegediend. Dit helpt om het water daadwerkelijk in de mat en op de bovenkant van de mat te houden. Grote hoeveelheden water zullen het water naar de bodem van de mat duwen waardoor het drainmoment sneller bereikt wordt.

Het is daarom belangrijk om een dose size factor (DSF) van 20 of lager aan te houden indien dat mogelijk is met uw systeem.

Tot slot is het belangrijk om meer water te geven aan de plant dan hij verbruikt. Het is goed om dit ’s nachts te doen of in de morgen voordat de plantactiviteit start. Let wel goed op de Delta EC om problemen te voorkomen met bijvoorbeeld gescheurde vruchten (tomaten) etc.

Na de eerste verzadiging is het beste om van onderaf water te geven middels een eb en vloed systeem. Je hebt dan de mogelijkheid om een hogere EC toe te dienen zonder dat de voedingsstoffen op de bladeren terecht komen. Water geven van bovenaf of verneveling kan toegepast worden wanneer de luchtvochtigheid gehandhaafd moet blijven.

De positie van de draingaten in combinatie met de juiste beurtgrootte beïnvloedt de distributie van water en EC in de mat en de afvoer van overtollige elementen. Het is belangrijk dat het verschil van watergehalte en EC in de gehele mat zo laag mogelijk is.

Zowel horizontaal als verticaal in de mat moet dezelfde hoeveelheid water en EC komen. Wanneer later in de teelt extra draingaten worden gemaakt, zal de distributie van water en EC in de mat veranderen en daardoor leiden tot afsterving van wortels.

Het aanbrengen van draingaten is een actie die zorgvuldig moet worden uitgevoerd omdat dit de groei van de plant voor de rest van het seizoen beïnvloedt. In een ideale situatie worden er geen extra druppelaars aangebracht in de mat.

Aanvullende tips voor het aanbrengen van draingaten:

  • breng de draingaten aan beide uiteinden van de mat aan, op het laagste punt. De tussenliggende draingaten dienen precies tussen de blokken aangebracht te worden;
  • dit resulteert in een gelijk drainpatroon door de hele mat waardoor hij beter ververst wordt en water efficiënter wordt gebruikt;
  • bij hangende goten, wanneer de mat niet helemaal recht hangt, kunnen aan beide zijden draingaten worden gemaakt om er voor te zorgen dat de drain door de hele mat hetzelfde is;
  • alle draingaten moeten doorlopen tot op de bodem van de mat en hoog genoeg zijn (3-4 cm). Dit om te voorkomen dat de wortels het drainwater tegenhouden;
  • drain de matten 24 uur voor het planten;
  • maak een draingat nooit onder een druppelaar, dit kan leiden tot “valse drain”.

Dit is afhankelijk van het seizoen.

In Noord-Europa en vergelijkbare klimaten raden wij aan om voor de middag water te geven. Indien het niet anders kan, is tussen 12 en 3 uur ’s middags, op een mooie dag, ook nog aanvaardbaar. In warmere klimaten is het noodzakelijk om de watergeefstrategie aan te passen. Het doel is altijd dat de plant het toegediende water op dezelfde dag gebruikt. Wanneer te dicht op zonsondergang water gegeven wordt, kan dit vegetatie bij de plant veroorzaken.

Tomaat – RootmaXX

RootmaXX is een droger blok dan het standaard Pc blok en het heeft daarnaast een lagere EC. Dit maakt het blok reactiever. Wortels worden door het hele blok beter verdeeld vanwege de X-fibre technologie.

Paprika – Plantcomfort (Pc)

Pc is het standaard blok met een optimaal watergehalte voor wortelgroei. Het is niet te nat of te droog voor paprika’s. Het heeft een uitstekend watergehalte van ongeveer 45% op de mat, gedurende de groeiperiode. Wanneer je meer generatief wil sturen, kies dan voor het Qr blok. Dit blok is droger op de mat dan het Pc blok.

Komkommer – Plantcomfort (Pc) en RootmaXX

Voor komkommers raden wij Pc en RootmaXX aan. Beide blokken zijn uitstekend geschikt.

Tomaat

Standaard is een gat van 25 x 25 mm voor een plug van 22 x 27 mm. Om de basis van de plant enigszins hoger en droger te houden, is het goed om een plug te gebruiken die 2 mm langer is dan het gat in het blok. Dit helpt om de voet van de plant droog te houden en verlaagt de kans op infecties, schimmels en ziekten.

Paprika

Een veelgebruikt gat is 30 / 30 mm zodat de pluggen er horizontaal in verspeend kunnen worden (90°). Wanneer de plug en plant geheel gekanteld worden (180°), gebruik dan een gat in het blok van 30 / 35 mm.

Komkommer

Er worden veel verschillende pluggat afmetingen gebruikt, maar een 25 / 25 mm gat werkt goed. Het is belangrijk dat het zaadje niet te diep in het blok zit.

Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief

  • Hidden