‘Keuze voor diffuus ALBARINO-glas zal productie verdere boost geven’

Belgische tomatenbedrijf Den Berk Délice positief over samenwerking met Cultilene

Den Berk Délice – één van de toonaangevende tomatenbedrijven van België – timmert volop aan de weg. Afgelopen jaar verrees een nieuwe locatie van bijna tien hectare in Rijkevorsel. De ondernemers kozen bij de nieuwbouw voor ALBARINO Ultra Low Haze-glas met dubbele AR-coating van Saint-Gobain Cultilene. Hiermee willen zij enerzijds profiteren van de meerwaarde van diffusiteit, en tegelijkertijd de lichttransmissie en daarmee de productie verder optimaliseren.

Den Berk Délice is verre van een doorsnee bedrijf. De onderneming omvat namelijk zes verschillende glastuinbouwbedrijven – allemaal gesitueerd in de regio Merksplas – en wordt gerund door vier ondernemers: Luc Beirinckx, Hans van Gool, Paul van de Mierop en Koen Lauwerysen. Aanvankelijk hadden zij ieder hun eigen bedrijf, en deelden zij bedrijfsgegevens in een studiegroep. In 2009 richtten de ondernemers een eerste gemeenschappelijk bedrijf op, Den Berk. Zes jaar geleden besloten de ondernemers de krachten verder te bundelen, en werden de diverse teeltlocaties onder de vlag van Den Berk Délice geschaard. “De bedrijven zijn nog steeds allemaal aparte entiteiten, maar worden aangestuurd vanuit eenzelfde visie”, zegt Luc Beirinckx. “Aanvankelijk lag de focus vooral op de teelt van trostomaten, maar inmiddels zijn we gespecialiseerd in snack- en smaaktomaten. We zetten deze gezamenlijk af. Ongeveer veertig procent van onze producten is bestemd voor de Belgische retail, maar ook Duitsland en andere Europese landen zijn belangrijke afzetmarkten. We verpakken onze smaaktomaatjes in eigen beheer; hiervoor is een aparte verpakkingsafdeling ingericht bij een van de teeltlocaties. In 2021 wordt op een aparte locatie een geheel nieuwe inpakloods gebouwd.”

Dubbele meerwaarde
Groei is geen doel op zich voor de ondernemers achter Den Berk Délice; ze willen in de eerste plaats de lekkerste tomaten telen en daarbij inspringen op de vraag vanuit de markt. En dat die vraag er is, blijkt wel uit het feit dat het bedrijf een continue groei doormaakt. De ondernemers realiseerden vorig jaar een nieuw bedrijf onder de vlag van Den Berk Délice: Salmmeir. In maart 2019 werd gestart met de bouw van 9,7 hectare glas in Rijkevorsel, die eind september in gebruik kon worden genomen. “En daarmee zijn we er nog niet: voor volgend jaar staat een verdere uitbreiding van 7,5 hectare gepland en in 2022 volgt waarschijnlijk nog eens 8,5 hectare”, zegt Beirinckx.

De nieuwbouw is voorzien van de meest moderne tuinbouwtechnieken. Zo is de nieuwe kas, net als de andere glasopstanden van Den Berk Délice, uitgerust met diffuus glas. “Wij zijn al langer overtuigd van de meerwaarde van diffuus glas. Het voordeel is tweeledig. Enerzijds kun je, door dit glas te voorzien van een dubbelzijdige AR-coating, extra licht in de kas halen. Op deze manier verminder je immers de reflectie en wordt de lichttransmissie vergroot. Tegelijkertijd dringt het licht door de spreiding dieper door in het gewas en werkt de volledige plant mee aan de fotosynthese. De combinatie van beide aspecten levert gemiddeld genomen een meerproductie van vijf tot zeven procent op.”

Beter en duurzamer product
Bij de nieuwbouw van Salmmeir kozen de ondernemers van Den Berk Délice voor ALBARINO Ultra Low Haze-glas met dubbele AR-coating van Cultilene. “De eerste kassen werden voorzien van geëtst glas uit China. In het procedé van etsen wordt het glas behandeld met een chemisch middel, waardoor de structuur van het glas verandert. Ook ontstaan er oneffenheden, kleine beschadigingen van het oppervlak. Dit kan resulteren in een snellere en moeilijk te verwijderen vervuiling. Hierdoor loopt de lichttransmissie significant terug en kun je niet de maximale productieverhoging halen die met diffuus glas mogelijk is. Het ALBARINO-glas van Cultilene is in deze uniek. De Sol-Gel Coating van Cultilene vormt één geheel met het glas en de structuur van het glas wordt niet aangetast. Dit resulteert in een beter en duurzamer product, waardoor een maximale lichttransmissie gewaarborgd is.”

Lagere hazefactor
Terwijl de ondernemers bij eerdere projecten kozen voor diffuus glas met een hazefactor van 15 tot 25 procent, viel de keuze bij de recente nieuwbouw op Ultra Low Haze ALBARINO-glas met een hazefactor van 5 procent. Dit betekent dat het invallende licht minder wordt verspreid. “Zoals gezegd: diffusiteit biedt voordelen. Maar een hoge lichttransmissie heeft in de tomatenteelt nog altijd een grotere meerwaarde. Bij grove trostomaten is dit vaak geen optie, omdat dan makkelijker vruchtproblemen ontstaan, maar bij kleinere snacktomaatjes ligt dat risico lager. Toen we onze andere kassen bouwden, was een hazefactor van 15 tot  25 procent de laagst mogelijke mate van diffusiteit. Dat we nu voor 5 procent haze kunnen kiezen, is voor onze teelt een groot voordeel. Door deze lage hazefactor in combinatie met de dubbele AR-coating halen we meer licht in de kas – de hemisferische lichttransmissie komt uit op 91,5 procent. Dit moet de productie verder omhoog stuwen.”

Correct en transparant
De ondernemers gingen niet alleen in zee met Cultilene vanwege de voordelen van de Sol-Gel Coating en de mogelijkheid om te kiezen voor Ultra Low Haze-glas, maar ook omdat al jarenlang sprake is van een goede samenwerking op het substraatvlak. “We telen op Exact Air, naar volle tevredenheid. En het is prettig zakendoen met Cultilene. Ze handelen altijd correct, en komen hun afspraken na. Dat bleek ook weer bij de levering van het glas: deze was stipt op tijd.”

Beirinckx waardeert ook de openheid en transparantie van Cultilene. Zo bracht hij, voorafgaand aan de aankoop van het ALBARINO-glas, een bezoek aan de glasfabriek van Saint-Gobain in Mannheim. “We kregen een inkijkje in het volledige productieproces, vanaf de oven tot het afleveren. Ook zagen we dat er veel controlestappen zijn ingebouwd in dit proces, en dat er uiterst nauwkeurig wordt gewerkt. Dat sterkte ons in de beslissing om te kiezen voor ALBARINO-glas. En omdat deze fabriek al jarenlang glas maakt voor de solarindustrie, heeft men flink wat kennis en ervaring in huis. Dat geeft vertrouwen. En niet te vergeten: er wordt alleen gewerkt met low iron-grondstoffen. Ook dit draagt bij aan een optimale lichttransmissie.”

De ondernemer waardeert het ook dat Cultilene meedenkt over het schoonmaken van het glas.  “We hebben keuze uit diverse reinigingsproducten, die het glas niet aantasten en waarmee de kwaliteit en de lichttransmissie behouden blijven.”

Juiste keuze
De cruciale vraag is natuurlijk hoe het gewas groeit onder het ALBARINO-glas? En hoe de lage hazefactor uitpakt? “De eerste teelt is inmiddels vergevorderd, en we kunnen stellen dat de keuze voor ALBARINO-glas de juiste was. Er is sprake van een sterk en generatief gewas en de producties overtreffen onze verwachtingen en prognoses. Ook hebben we een grover vruchtgewicht dan bij de teelten op onze andere locaties. Kortom: de keuze voor diffuus ALBARINO-glas zal de productie ongetwijfeld een verdere boost geven.”

Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief