Ondernemers onder indruk van Poolse teeltstandaard

Franse telers dompelen zich onder in Poolse glastuinbouw

Vier Franse komkommer- en tomatentelers brachten eind september, op uitnodiging van Cultilene, een bezoek aan twee toonaangevende tuinbouwbedrijven in Polen: de Mularski Group en VegaPOL. De Franse ondernemers lieten zich bijpraten over de ontwikkelingen in de Poolse glastuinbouw en deelden hun ervaringen, onder meer op het gebied van substraat.

De betreffende Franse telers maken deel uit van de Océane group. Bij deze coöperatie zijn zeventig vooruitstrevende glastuinders in de regio Nantes, in het westen van Frankrijk, aangesloten. Zij telen samen 132 hectare tomaten en 32 hectare komkommers . Ook wordt op de bedrijven onder meer veldsla, radijs en prei geproduceerd.
Op uitnodiging van het Cultilene-team in Polen reisden de ondernemers, samen met een teeltadviseur, voor twee dagen af naar Polen. Met een omvang van circa 1200 hectare kan de Poolse glastuinbouw zich qua areaal meten met Frankrijk. De focus ligt op de teelt van komkommers en tomaten. “De Franse telers, waarvan de meeste al klant zijn bij Cultilene, waren onder meer benieuwd naar de praktijkervaringen met de teelt van roze tomatenvariëteiten. Ongeveer de helft van de tomatenproductie in Polen bestaat uit roze tomaten. Het areaal van tomaten groeit nog steeds, vooral omdat een hogere productie kan worden behaald”, vertelt Agnès Robert, accountmanager voor Cultilene in Frankrijk. Zij begeleidde de Franse telers tijdens het bezoek.

Hoge teeltstandaard

De eerste dag stond een bezoek aan de Mularski Group in Katowice op het programma. Het bedrijf van de familie Mularski omvat 46 hectare, verdeeld over drie locaties, en is daarmee het grootste tuinbouwbedrijf van Polen. De Mularski’s kweken jonge planten op en telen daarnaast komkommers, diverse soorten tomaten en bosradijs. “Vooral de variëteit aan teelten in combinatie met eigen opkweek was bijzonder voor de Franse telers. Een dergelijke brede bedrijfsopzet kom je in Frankrijk niet tegen”, zegt Agnès Robert.
Ook waren de Franse tuinders onder de indruk van de hoge teeltstandaard op het Poolse bedrijf; er wordt gewerkt met de meest moderne technologieën. Zo telen de Mularski’s komkommers aan de hoge draad en onder assimilatiebelichting.
Vanzelfsprekend werden ook de ervaringen met de blokken en matten van Cultilene besproken. In de opkweek werken de ondernemers met het Qr-blok, aangezien dit een stevig, relatief droog en homogeen blok is. Er worden echter ook steeds meer RootmaXX-blokken ingezet. In de komkommer- en tomatenteelt maken de Mularski’s gebruik van Exact Air-matten en Qr-blokken. “De familie Mularski werkt al jarenlang met producten van Cultilene, naar volle tevredenheid”, zegt Agnès Robert. “Ook zijn zij zeer te spreken over de service en hebben zij een goed en waardevol contact opgebouwd met de mensen van Cultilene.”

Levendige discussie

De tweede dag stond in het teken van een bezoek aan VegaPOL, in de buurt van Warschau. VegaPOL is een samenwerkingsverband van acht Poolse tomatentelers. Zij telen in totaal dertig hectare roze tomaten en tien hectare cherrytomaten. De Franse telers bezochten het ultramoderne verpakkingsstation van VegaPOL, waar een zeer hoge hygiënestandaard wordt gehanteerd. “Ter afsluiting konden de ondernemers verschillende tomatenvariëteiten proeven. Hierbij ontstond een levendige discussie over het verschil in smaakbeleving tussen de diverse landen.”
Daarna volgde een bezoek aan een VegaPOL-teler, die roze tomaten en cherrytomaten teelt. De teler was heel open, onder meer over zijn proeven op het gebied van plantdichtheid en onderstammen. Doel is om een grotere vruchtmaat en een opbrengst van meer dan 50 kilo per m2 te realiseren. De jonge planten die de teler gebruikt worden opgekweekt in Pc-blokken van Cultilene en geleverd door de gerenommeerde Poolse plantenkweker Krason.
Wojciech Junczyk, Country Sales Manager van Cultilene in Polen, vertelde nog dat de hete zomer ook in Polen zijn sporen heeft nagelaten. Op veel bedrijven is – in meer of mindere mate – sprake van schade. Sommige ondernemers hebben hun teelt zelfs vroegtijdig moeten beëindigen.

Onder de indruk

De Franse telers keerden volgens Agnès Robert met een goed gevoel huiswaarts. “Zij waren onder de indruk van de Poolse teeltstandaard. Wellicht komt er een tegenbezoek: de Poolse ondernemers hebben een uitnodiging op zak om een keer naar Frankrijk te komen.”

Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief

  • Hidden