Danny Trandos, Neerabup (Australië)

Trandos Hydroponic Growers intensiveert samenwerking met Cultilene 

Kwaliteit is de leidraad bij Trandos Hydroponic Growers; één van de grootste en meest geavanceerde opkweekbedrijven van Australië. Daarom werkt Trandos sinds enkele seizoenen met RootmaXX-blokken van Cultilene. Doordat de wortels minder aan de onderkant en meer in het blok groeien, is de kans op transportschade volgens Danny Trandos minimaal. “Ook door het delen van kennis helpt Cultilene ons om producten van topkwaliteit te leveren.” 

Trandos Hydroponic Growers is een familiebedrijf pur sang: de opa van Danny Trandos legde bijna tachtig jaar geleden de basis voor het bedrijf. “Ons opkweekbedrijf in Neerabup – zo’n veertig kilometer ten noorden van Perth – omvat vandaag de dag 1,2 hectare glas en is voorzien van de modernste teelttechnieken”, vertelt Danny Trandos, general manager van Trandos Hydroponic Growers. “Hier kweken we jaarrond planten op. De nadruk ligt op tomatenplanten, met name trostomaten en specialties. Daarnaast produceren we paprika-, meloen- en aardbeiplanten. We hanteren een zeer hoge kwaliteitsstandaard; ons doel is om jaarrond een ziektevrije en uniforme plant af te leveren van de hoogste kwaliteit. Zo zijn we bijvoorbeeld GSPP-gecertificeerd; dit internationale ketensysteem voor hygiëne en preventie richt zich op het voorkomen van de Clavibacter-bacterie in tomaat. Trandos Hydroponic Growers beschikt ook over een eigen laboratorium, waar we het zaad en de planten testen op bacterië en virussen.”|
De meeste klanten van Trandos bevinden zich in het zuiden van Australië. “Dat betekent dat onze planten duizenden kilometers moeten overbruggen. Inmiddels zijn we gespecialiseerd in langeafstandstransport onder de juiste omstandigheden; we willen er zeker van zijn dat de planten in topconditie en op het juiste moment bij de teler arriveren.”

Op slot
Ondanks de continue aandacht voor het afleveren van een ziektevrij product, mocht het opkweekbedrijf tussen januari 2017 en maart 2018 geen planten leveren. Dit had alles te maken met de vondst van de tomaten-aardappelbladvlo Bactericera cockerelli in West-Australië. “Dit insect is niet op ons bedrijf gevonden, maar in een vollegrondsgewas in de buurt”, vertelt Trandos. “Omdat de regio Perth hier nog niet eerder mee te maken had gehad, en om verdere verspreiding te voorkomen, werd een quarantaine-gebied ingesteld. De regering zette alle tuinbouwbedrijven op slot, wat betekende dat we ruim een jaar niet konden leveren. Een moeilijke periode, maar uiteindelijk zijn we hier goed uitgekomen. Dat hebben we vooral te danken aan onze klanten, die uitermate trouw en loyaal zijn. En om het zekere voor het onzekere te nemen, hebben we zelf ook de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. Zo zijn alle luchtramen inmiddels voorzien van insectengaas.”

Fantastisch blok
Trandos werkt al jarenlang met pluggen en blokken van Cultilene. Sinds enkele seizoenen worden alle tomatenplanten opgekweekt in RootmaXX. “RootmaXX is een fantastisch blok”, onderstreept Danny Trandos. “De X-fiber-vezelstructuur zorgt voor een betere wortelverdeling door het blok, waardoor veel meer wortels in het blok te vinden zijn en minder wortels aan de onderkant. Dit vermindert de kans op transportschade. Hierdoor is RootmaXX het ideale blok voor de omstandigheden waaronder wij als Australisch opkweekbedrijf moeten opereren: de afstanden in Australië zijn immers groot en onze planten zijn lang onderweg. Daarnaast onderscheidt dit product zich door een goede inworteling. Ook onze klanten zijn enthousiast over RootmaXX;  we krijgen alleen maar positieve reacties.”

Waardevolle samenwerking
Danny Trandos is tevreden over de samenwerking met en de ondersteuning vanuit Cultilene. “De pluggen en blokken worden geleverd via distribiteur E.E. Muir & Sons; dit loopt uitermate soepel. Daarnaast is het contact met de specialisten van Cultilene de laatste jaren geïntensiveerd. Ivan Casteels en Emiel Bronswijk van Cultilene brengen zo’n drie keer per jaar een bezoek aan Australië, om ons te helpen het maximale uit het blok te halen en een optimale plantgroei te realiseren. Dat is heel waardevol, ook omdat zij op veel plekken komen en dus een heleboel zien. Die kennis en ervaring zetten ze in om ons verder te helpen. Kortom: Cultilene stelt ons in staat om producten van topkwaliteit af te leveren. Door haar kwalitatief hoogwaardige substraatproducten, maar zeker ook door het delen van kennis.”

Teeltsoort: Opkweker

Product: RootmaXX

Hectare: 1,2

“RootmaXX perfect blok voor ‘Australische omstandigheden”

Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief

  • Hidden