Jean-René Briand, Basse-Goulaine (Frankrijk)

Tomatenteler Jean-René Briand over zijn ervaringen met RootmaXX en Exact Air:

Jean-René Briand is een innovatieve teler pur sang: afgelopen jaar verdubbelde de Fransman de omvang van zijn bedrijf, investeerde hij in belichting én stapte hij volledig over naar Exact Air-matten en RootmaXX-blokken van Cultilene. De resultaten zijn uitermate positief.

Jean-René Briand runt een tomatenbedrijf in Basse-Goulaine, in de buurt van de Franse stad Nantes. Aanvankelijk telde het bedrijf, waar zowel losse tomaten als trostomaten worden geteeld, twee hectare. Afgelopen zomer investeerde Briand echter in een forse uitbreiding en werd het areaal verdubbeld. Tegelijkertijd kwam op een deel van het bedrijf belichting boven het gewas te hangen: in 8.000 m² kas werden natriumlampen (HPS) en ledverlichting van Hortilux opgehangen. “Voorheen konden we oogsten in de periode van februari tot oktober”, vertelt Briand, die zijn tomaten afzet via Groupe Océane. Dit is een coöperatie van 36 glastuinbouwbedrijven in de regio Nantes, d’Indre-et-Loire en de Vendée in Frankrijk. “We zien echter dat de vraag naar tomaten in de winterperiode toeneemt. Door een deel van mijn tomaten te belichten, ben ik van november tot eind augustus op de markt. Ik mik op een productie van 85 kg/m², waarvan ik 30 kilo hoop te kunnen oogsten in de periode november-april. Op deze manier wil ik optimaal profiteren van de goede prijzen in deze periode.”

Goede zuurstofvoorziening van de wortels
Om de gedane investering te kunnen terugverdienen, was het verder optimaliseren van de productie een must. Briand koos daarom voor het productieve trostomatenras Merlice. Daarnaast teelt hij inmiddels volledig op Exact Air-matten en RootmaXX-blokken van Cultilene. In het teeltseizoen 2015-2016 voerde Briand – op een oppervlak van één hectare – de eerste proeven uit met deze substraten. “Toen haalden we een productie van 65 kg/m² in de betreffende kas. In de andere kas zaten we op een productie van 62 kg/m². Hier was sprake van een week verschil in opplanten, daarnaast gebruikten we een ander type mat.”
Briand koos daarnaast voor de Cultilene-substraten omdat een optimaal wortelmilieu volgens hem cruciaal is. “Is dit niet in orde, dan heeft het teeltresultaat hieronder te lijden. Zelfs als de kasinrichting verder volledig up-to-date is.”
De gekruiste vezelstructuur van de RootmaXX-blokken draagt volgens Briand bij aan een volledige doorworteling van de blokken. “Tijdens het tussenplanten constateerde ik bovendien al dat door het hele blok veel kleine wortels aanwezig waren. Gedurende het teeltseizoen doorwortelden de planten de gehele mat, zonder noemenswaardige vorming van waterwortels. En de belichte kas liet dit beeld nog veel sterker zien; daar gingen de ontwikkelingen beduidend sneller.”
Op advies van Cultilene paste Briand ook vanaf het begin zijn watergeefstrategie aan. “Ik geef nu vaker water, maar in kleinere hoeveelheden. In de Exact Air-matten mag je het vochtgehalte sterk laten dalen, waardoor er volop zuurstof voor de wortels beschikbaar komt. En er is sprake van een snelle herverzadiging na het watergeven. Daarnaast blijven de EC-waarden uitermate stabiel, ook wanneer het vochtgehalte in de matten sterk terugloopt.”

Monitoring van fertigatie
Dit teeltseizoen koos Briand op het overgrote deel van zijn bedrijf voor matten van 1,33 meter lang, 15 centimeter breed en 10 centimeter hoog. Alleen in de belichte kappen werden matten gebruikt van 90 centimeter lang, 15 centimeter breed en 10 centimeter hoog. “De belichting zorgt voor een hogere dichtheid van het gewas, waardoor we matten van deze omvang kunnen toepassen.”
Omdat drainage belangrijk is bij dergelijke teeltomstandigheden  zijn de substraatmatten voorzien van twee draingaten per plant. Normaal gesproken is sprake van één of twee draingaten per mat. Op advies van Cultilene installeerde Briand ook het DWL-irrigatie-monitoringsysteem, dat perfect past binnen de ‘Smart Root Zone Management’ strategie van Cultilene. “De waterhuishouding in de matten monitoren we al langer, met een vochtmeetysteem op basis van sensoren en door handmatig te meten. Ik wilde echter een monitoring die nóg nauwkeuriger was. Het DWL-systeem geeft ons continu een actueel beeld van het watergehalte, de EC en de drainage in 20 strekkende meter mat. Ook Cultilene heeft toegang tot deze data, waardoor ze ons nog beter kunnen adviseren over de juiste en meest efficiënte watergeefstrategie.”

Teeltsoort: Tomaat tuinder

Product: RootmaXX

Product: Exact Air

Hectare: 4

“De planten doorwortelen de gehele mat”

Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief

  • Hidden