Steelmark, Siggpac en Pörtom Handelsträdgård (Finland)

Finse bedrijven delen ervaringen met Cultilene-producten

Opkweekbedrijf Pörtom Handelsträdgård en komkommerkwekerij SIGGPAC horen tot de toonaangevende bedrijven binnen de Finse glastuinbouw. Al meerdere jaren werken zij met pluggen, blokken en matten van Cultilene. Naar volle tevredenheid. Onder meer de stabiele eigenschappen van de Cultilene-producten en de goede doorworteling van het RootmaXX-blok zijn belangrijke pluspunten voor de ondernemers. Daarnaast heeft de goede samenwerking met Cultilene en distributeur Steelmark grote toegevoegde waarde.

De Finse tomaten- en komkommerproductie concentreert zich in het midden van het land, en met name in de gemeente Närpes. Het merendeel van de glastuinbouwbedrijven in deze regio is ingericht volgens de meest moderne standaarden en voorzien van assimilatiebelichting, zodat jaarrond kan worden geproduceerd. Ongeveer dertig kilometer ten noorden van Närpes ligt Pörtom, de thuisbasis van Pörtom Handelsträdgård. Dit opkweekbedrijf levert jaarlijks ruim twee miljoen komkommer- en tomatenplanten af. “Daarmee hoort ons bedrijf, dat 12,5 hectare telt, tot de grotere opkweekbedrijven van Finland”, zegt Stefan Åman. Hij staat samen met zijn broer Anders aan het roer van de onderneming. “Twee derde van onze productie bestaat uit komkommerplanten, de rest zijn tomatenplanten. We beleveren vooral telers in Finland, maar ook wel in Zweden.” Åman werkt sinds 2015 met pluggen en RootmaXX-blokken van Cultilene. “Waarom we voor RootmaXX kiezen? Vooral omdat onze klanten uiterst tevreden zijn over dit blok. Er is namelijk sprake van een goede inworteling van het blok naar de mat. Ook verspreiden de wortels zich uitermate goed door het RootmaXX-blok. RootmaXX is zonder twijfel het beste substraatblok dat momenteel op de markt is en eigenlijk het enige product dat aan onze standaarden voldoet.”

Stabiele matstructuur en -eigenschappen

SIGGPAC in Närpes teelt sinds zeven jaar op substraatproducten van Cultilene. Het hightech komkommerbedrijf produceert jaarrond komkommers op een oppervlak van 12,5 hectare. De producten gaan, via de handel, naar retailers in Finland, Zweden en de Baltische staten. “We zijn in 2014 geswitcht naar Exact Air-matten van Cultilene”, vertelt Niclas Sigg, die het bedrijf runt met zijn broer en zus. “De eigenschappen van de matten die we eerst hadden, waren namelijk onvoldoende stabiel. Zeker richting het einde van de teelt. Ook was het lastig om het watergehalte in de laatste teeltfase op peil te houden. Daarnaast werd de matstructuur na verloop van tijd dusdanig slecht dat ook het zuurstofgehalte benedenmaats was.” De ondernemer noemt de stabiliteit van de Exact Air-matten daarom als grootste voordeel. “De matstructuur en -eigenschappen blijven stabiel en uniform, van de eerste tot de laatste dag van de teelt. Doordat de structuur behouden blijft, is de plant verzekerd van een constante levering van water, voedingsstoffen en zuurstof. En de EC en het water- en zuurstofgehalte blijven continu op eenzelfde niveau. Dat is van cruciaal belang, om op het scherpst van de snede te kunnen telen en een zo hoog mogelijke kwaliteit en opbrengst te realiseren. De goede wortelverdeling door de mat is een ander belangrijk voordeel van Exact Air.”

Niclas Sigg en Annica Svartgrund (Siggpac)

Dé perfecte substraatcombi

Ook over de combinatie van Exact Air met het RootmaXX-blok van Cultilene is Sigg meer dan tevreden. “De wortels ontwikkelen zich goed door het hele blok en zijn sterk en gezond op het moment van planten. Dit garandeert een optimale start. Ook wortelt de plant snel in de mat. Dit alles geeft je als teler rust; je wéét dat het goedkomt. Exact Air en RootmaXX is dé perfecte substraatcombi voor de komkommerteelt!”

 

Kennisdeling als toegevoegde waarde

Beide ondernemers zijn zeer te spreken over de samenwerking met Cultilene en de Finse distributeur Steelmark. “De mensen van Steelmark zijn zeer servicegericht. En is er een probleem, dan lossen ze dat snel en goed op”, zegt Stefan Åman. “Normaal gesproken brengt Steelmark, samen met vertegenwoordigers van Cultilene, minimaal twee maal per jaar een bezoek aan ons bedrijf. Niet alleen de producten van Cultilene, maar ook deze uitwisseling van kennis en informatie helpt om onze bedrijfsvoering naar een nóg hoger plan te tillen.”
Ook Niclas Sigg ervaart de kennisdeling met Steelmark en Cultilene als een groot pluspunt. “Daarnaast zijn de bezoeken van vertegenwoordigers van Cultilene en de informatie die we ontvangen over de ontwikkeling van nieuwe producten zeer waardevol. En ook heel belangrijk: Steelmark levert altijd op het afgesproken tijdstip en komt haar afspraken na. Dat is een must binnen een strak georganiseerd bedrijf als SIGGPAC.”

Stefan Åman (Pörtom Handelsträdgård)

Teeltsoort: Groenteteelt

Product: Exact Air

Product: RootmaXX

“Samenwerking tilt bedrijfsvoering naar hoger plan”

Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief

  • Hidden