Gilles Carriou, Lézardrieux (Frankrijk)

Gilles Carriou, tomatenteler in Lézardrieux (Frankrijk):

De Franse tomatenteler Gilles Carriou stapte vorig jaar over naar RootmaXX-blokken van Cultilene. Deze steenwolblokken geven de teler de mogelijkheid om de pre-plantingfase te verlengen en op deze manier meer te sturen op generatieve groei. Het resultaat: winst in productie én kwaliteit.

Gilles Carriou runt een bedrijf van 2,6 hectare in de plaats Lézardrieux in Bretagne, waar hij grove trostomaten van het ras Luminance teelt. De ondernemer is aangesloten bij de Franse telerscoöperatie Prince de Bretagne, die een gezamenlijk tomatenareaal van 180 hectare vertegenwoordigt. In 2015 veranderde er veel op het bedrijf van Carriou; toen kon hij namelijk gaan verwarmen met aardgas. “Tot die tijd verwarmde ik mijn kas met zware stookolie”, zegt Carriou. “De komst van aardgas gaf mij de mogelijkheid om te investeren in een WKK en daarmee mijn energiekosten te verlagen en mijn bedrijf uit te breiden. We hebben een kas van 1,3 hectare gerealiseerd en een WKK met een vermogen van 2,6 MW aangeschaft. Voorheen zette ik 160 kW per m² aan energie in om een productie van 50 kilo per m² te realiseren. Nu heb ik – dankzij de WKK – veel meer warmte beschikbaar en is deze ook goedkoper geworden. Ik zet nu 350 kW per m2 in en dat heeft logischerwijs een positief effect op de productie.”
Carriou investeerde in 2015 ook in een klimaatcomputer van Hoogendoorn, die onder andere de instraling van de zon meet. “Hierdoor kunnen we gerichter sturen wat betreft irrigatie.”

Meer generatieve sturing
De teler stapte over naar RootmaXX-blokken en Exact Air-matten van Cultilene. “Ik koos voor RootmaXX, omdat ik de pre-plantingfase wilde verlengen; mijn idee was om de planten bij binnenkomst langer naast het plantgat te laten staan, om het gewas op deze manier generatiever te kunnen sturen”, vertelt Carriou. “Daarnaast hebben de RootmaXX-blokken een goede waterbuffer, waardoor de pre-plantingfase eenvoudig te verlengen is. Ook draagt de unieke X-fibre structuur – een structuur met vezels in alle richtingen – ertoe bij dat de wortels het gehele blok doorwortelen. Daarnaast is sprake van minder waterwortels onderin het blok en meer actieve wortels bovenin. Hierdoor is dit blok heel goed stuurbaar. Ook dat draagt ertoe bij dat de pre-plantingfase makkelijk kan worden verlengd.”
Om de generatieve groei te bevorderen, irrigeerde de teler in de pre-plantingfase 150 tot 170 cc per blok, met name in de nacht en de ochtend. De planten werden op het gat gezet toen de derde tros volop bloeide; dit gebeurde van half november tot medio december. Carriou koos voor Exact Air-matten van  90 cm lang, 15 cm breed en 10 cm hoog. “Voorheen werkte ik met matten van 7,5 cm hoog. Met een mat van 10 cm hoog heb je echter minder last van Agrobacterium rhizogenes; de gevreesde crazy roots. Daarbij heeft een groter substraatvolume voordelen in de zomermaanden.”

Optimale productie en kwaliteit
Nadat de planten op het plantgat waren geplaatst, was volgens Carriou sprake van een snelle en goede doorworteling vanuit het blok in de mat. Op advies van Cultilene paste de teler wel zijn irrigatiestrategie aan: hij verkleinde de beurtgrootte, maar ging wel vaker gieten. “Afhankelijk van de verwachte zonnestraling zet ik de EC vast tussen de 2.9 en 3.3. en programmeer ik de beurtgrootte en de gietfrequentie in. Wanneer het in juni bijvoorbeeld mooi weer is, geef ik ’s ochtend iedere vijftien minuten 75 tot 80 cc per kop. Het maximum waterniveau wordt bereikt tussen 11.00 en 11.30 uur, waarna ik de beurtgrootte tot 13.30 uur opschroef naar 150 cc. Vervolgens schakel ik over naar 170 cc per blok per 80 joules aan licht.”
Sinds medio juni behaalt Carriou zeer goede teeltresultaten , zowel qua productie als wat betreft kwaliteit. “De productie van het ras Luminance ligt in de nieuwe kas zeer hoog; ik verwacht meer dan 65 kilo per vierkante meter te oogsten, waarvan ruim 95 procent in de klasse ‘Extra’. Sinds april hebben we zelfs al onze tomaten kunnen afzetten binnen deze klasse, wat betekent dat we een product van voortreffelijke kwaliteit leveren.”

 

 

Teeltsoort: Tomaat tuinder

Product: RootmaXX

Product: Exact Air

Hectare: 2,6

“RootmaXX-blokken perfecte tool voor verlenging pre-plantingfase”

Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief

  • Hidden