Schoonmaakmiddel AmberClean krijgt voet aan de grond

Cultilene introduceerde ruim een jaar geleden AmberClean: een schoonmaakmiddel dat specifiek is bedoeld voor tuinders die hun kas hebben beglaasd met het diffuse en AR-gecoate Albarino-glas van Cultilene. De groep tuinders die met AmberClean werkt groeit, daarnaast worden diverse testen uitgevoerd met als doel de toepassing van het product verder te vergroten.

Eén procent meer licht is één procent meer opbrengst, zo luidt de vuistregel in de glastuinbouw. Het kasdek goed schoonhouden, is daarom cruciaal voor een optimale lichttransmissie – ook bij diffuus glas. Na verloop van tijd wordt een kasdek immers vuil door bijvoorbeeld algen, mos, stof, condensatieresidu of koolstof. Desondanks wordt een dek vaak  te weinig of zelfs niet gereinigd. “En telers die hun glas wel schoonmaken, doen dit meestal met water, wat niet altijd even effectief is”, vertelt Ralf Derksen, verantwoordelijk voor Business Development bij Cultilene. “Veel schoonmaakmiddelen tasten ook de antireflectiecoating aan. Dat is vanzelfsprekend niet wenselijk.”

Optimale prestaties voor de glastuinbouw

Cultilene biedt een alternatief met AmberClean; een biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel, specifiek bedoeld voor tuinders die hun kas hebben beglaasd met Albarino-glas met antireflectiecoating. “Saint-Gobain, het moederbedrijf van Cultilene, heeft jarenlang ervaring met het schoonmaken en beschermen van zonnepanelen, met name in sterk vervuilde industriële gebieden”, vertelt Derksen. “Op basis van deze kennis is een schoonmaakmiddel ontwikkeld dat optimale prestaties levert voor de glastuinbouw. Verspreidingsmiddelen in AmberClean zetten vaste stof om in fijne stoffen, waardoor ze makkelijker loslaten van het glas. De antireflectiecoating blijft echter intact. Ook beschermt AmberClean het glas tegen invloeden van buitenaf. Dit alles resulteert in schoner glas en jarenlang behoud van de lichtdoorlatendheid. Daarmee blijft ook de teeltopbrengst op peil. Een ander pluspunt is dat AmberClean, dat exclusief verkrijgbaar is bij Cultilene, volledig biologisch afbreekbaar is en geen vluchtige organische stoffen bevat.”

Testen

Er is veel belangstelling voor AmberClean en de groep tuinders die het product gebruikt groeit. Naast het reinigen van het glas aan de buitenzijde deden enkele tomaten- en paprikatelers afgelopen jaar ook ervaring op met de inzet van AmberClean aan de binnenzijde van de kas. Met succes. “Het glas was duidelijk schoner en er kwam meer licht in de kas”, zegt Derksen. “Niet voor niets hebben deze telers besloten om de binnenzijde van hun kas dit jaar opnieuw te behandelen met AmberClean. Op deze manier halen zij het maximale uit hun AR-gecoat glas.”

Daarnaast worden op dit moment de eerste testen uitgevoerd met de inzet van AmberClean terwijl het gewas nog in de kas staat. “Dit kan vooral interessant zijn voor tuinders met een jaarrond teelt. Eind dit jaar hopen we de eerste proefresultaten beschikbaar te hebben.”

Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief