Terugblik op 2017, doorkijk naar 2018. Succes maken we samen!

Het jaar 2017 ligt inmiddels achter ons, 2018 is een nog vrijwel onbeschreven blad. Een mooi moment om terug te kijken op het afgelopen jaar: wat heeft Cultilene bereikt? En waar zetten we dit jaar op in? Innovatie en kennisdeling vormen de rode draad. Op deze manier willen we blíjven bijdragen aan uw succes.

Kennis delen, betrouwbaarheid, partnership en challenging the existing; dat zijn de vier kernbeloften van Cultilene. Ook komend jaar zetten we hier vol op in. Daarnaast zijn Environment, Health en Safety (EHS) belangrijke pijlers van Cultilene en Saint-Gobain. Veiligheid is de leidraad in alle bedrijfsprocessen! En dat is van belang voor onze medewerkers, maar ook voor u als klant. Door de focus op veilig werken is het aantal bedrijfsongevallen binnen Cultilene ook in 2017 nihil, daarnaast draagt dit bij aan een verbetering van de productkwaliteit en de product- en procesefficiency.
Meervoudige winst dus!

Cyberaanval

2017 was ook het jaar waarin we als Saint-Gobain te maken kregen met een cyberaanval. Net op dat moment waren we bezig met de her-implementatie van ons software-systeem. Dit stelde ons voor grote uitdagingen, maar tegelijkertijd hebben we laten zien hoe flexibel en standvastig we zijn als bedrijf en als team. Een dergelijke cyberaanval kan ieder bedrijf overkomen. Belangrijk is om je als onderneming bewust te zijn van de risico’s die er zijn en tijdig maatregelen te treffen.

Groei en innovatie

We kijken terug op een jaar van forse groei; de wereldwijde economie zit in de lift waardoor de druk op de beschikbaarheid en dus de prijzen van grondstoffen toenemen. Deze trend zet de komende jaren hoogstwaarschijnlijk verder door. Afgelopen jaar realiseerde Cultilene een totale omzetgroei van 30 procent en zowel de verkoop van Albarinoglas als van steenwolsubstraten lieten een ‘double digit growth’ zien. Daarnaast hebben we een aantal toonaangevende projecten gerealiseerd. Zo beglaasden we de DaglichtKas van Ter Laak Orchids en voerden we diverse mooie projecten uit met de perfecte substraat combinatie RootmaXX en Exact Air.

In 2017 introduceerden we onder meer een nieuwe generatie Albarino Mid Haze glas en breiden we het gamma uit met een innovatief nieuw glasproduct: Albarino Ultra Low Haze. Dit diffuse glas garandeert de hoogste lichtdoorlatendheid in de markt. Ook werkten we aan nieuwe producten, die de komende jaren geïntroduceerd zullen worden; onder meer op het gebied van sensoren, filtratie en scherming.

De innovatiestrategie die Cultilene enkele jaren geleden inzette, kwam ook op andere vlakken goed tot uiting. Zo sloten we aan bij het Smart Materials for Greenhouses Project, dat wordt uitgevoerd in het kader van de innovatieagenda High Tech to Feed the World. Hierbij werken we samen met toonaangevende partijen als BASF, Sabic, Wageningen UR en Fuji. Doel van dit project is om, door de inzet van slimme en flexibele materialen in het kasdek, natuurlijk zonlicht op een efficiënte manier te gebruiken. Inmiddels zijn de eerste ideeën geboren, die momenteel verder worden uitgewerkt. Door deelname aan een project als dit wil Cultilene bijdragen aan oplossingen die de tuinbouw verder brengen, nu en in de toekomst. Niet voor niets is ‘challenging the existing’ één van onze kernbeloften! En voor de komende jaren zit er nog veel meer in de pijplijn… wordt vervolgd!

Beter zichtbaar

Last but nog least hebben we het afgelopen jaar  gewerkt aan onze corporate identity. Zo is er een nieuwe bedrijfsfilm gemaakt en werd net voor Kerst onze nieuwe website www.cultilene.nl gelanceerd. De nieuwe site is fris, modern en gebruiksvriendelijk en past bij de persoonlijke uitstraling van Cultilene. Ook presenteerden we afgelopen jaar de Smart Root Zone Management-app, waarin onder meer de substraatcalculator is opgenomen. Deze tool helpt u bij het maken van een optimaal substraatontwerp. Zo berekent de calculator onder meer de juiste matafmetingen, de afstand tussen de matten, het matvolume in relatie tot het gekozen planttype en de kopdichtheid. Dit garandeert een perfecte start van uw teelt!

Door al deze zaken werd Cultilene meer en beter zichtbaar in de markt. Iets waar we trots op zijn en een mooie basis om de komende jaren op verder te bouwen!

2018: samen de schouders eronder

Nu aan de slag in 2018! We verwachten een wereldwijde groei van de tuinbouw onder glas of plastic folie. Daarbij zullen – om water en meststoffen te besparen – meer producten op substraat geteeld gaan worden. Denk bijvoorbeeld aan aardbeien en sla. Daarnaast zien we kansen in groeiregio’s als Azië en in urban farming; een nieuw en kansrijk segment.

Dit alles brengt ook uitdagingen met zich mee. De verwachte groei moet immers wel in goede banen worden geleid, zodat we u als klant optimaal kunnen bedienen. Vanwege de seizoensgebondenheid van met name de substraatactiviteiten zijn een goede planning en een optimale inzet van onze productiecapaciteit essentieel. Hier ligt een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Wij gaan binnenkort met u in gesprek om uw wensen en verwachtingen voor 2018 helder in beeld te krijgen.

Kortom: er komen behoorlijk wat uitdagingen op ons af, waar we samen met u als klant de schouders onder moeten zetten. Vooruitkijken en plannen, tijdig de behoeften in kaart brengen, standaardiseren en het optimaal benutten van de productiecapaciteit zijn essentieel. We stellen alles in het werk om ervoor te zorgen dat de producten die u nodig heeft op de gewenste tijd en plaats beschikbaar zijn!

Nieuwe werkomgeving

Cultilene wil niet alleen haar klanten inspireren, maar ook haar medewerkers. Daarom verhuizen we medio 2018 naar een nieuw kantoor. Een plek die onze medewerkers nog meer motiveert om het beste uit zichzelf te halen en waar we u als klant graag ontvangen. Binnenkort vertellen wij u meer hierover.

Tenslotte willen wij u hartelijk danken voor de samenwerking in het afgelopen jaar. Namens alle medewerkers van Cultilene wensen wij u een prachtig, succesvol en bovenal gezond 2018 toe!


Bonny Heeren
Algemeen directeur Saint-Gobain Cultilene

 

Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief