Maxxima teelt

Historie

Nog maar enkele tientallen jaren geleden waren (vooral Nederlandse) glastuinders op zoek naar een alternatief groeimedium dat aan strenge voorwaarden moest kunnen voldoen.  Steenwol bleek van begin af aan  aantoonbaar het meest succesvolle alternatief voor de ‘volle grond’.

Het substraat werd een groot succes, zodat voor de productie, bewerking en distributie daarvan al spoedig  (in 1979) door het Saint-Gobain concern een aparte onderneming werd opgericht: Saint-Gobain Cultilene.

Vanaf 1999 heeft de ontwikkeling van Cultilene een grote groei doorgemaakt. Nieuwe producten, steeds meer verscheidenheid daarin, meer variaties ook in specifieke kwaliteiten. Dat alles omdat ook de telers zich steeds meer specialiseren, nieuwe teelttechnieken uitproberen en toepassen.

Ook internationalisering speelt binnen de ontwikkeling van Cultilene een grote rol. Inmiddels exporteert Cultilene naar ruim 50 landen vanuit verschillende productielocaties in de wereld.

 

Innovaties

Cultilene heeft zich vanaf het begin opgesteld als het verlengstuk van de teler om exact dat product te kunnen leveren dat precies voldoet aan zijn/haar eisen en verwachtingen. Dat blijkt ook uit een aantal innovaties die dankzij samenwerking met onze klanten zijn gerealiseerd en nu de standaarden zijn geworden in de markt:

         Zwart/wit folie

         Donut ring

         100% plantgaten

         Smalle pallets

         252 plug tray

         Optidrain (plus)

         Sterilisatie m.b.v. gammastraling van de EPS-trays

Cultilene heeft bovendien (dankzij de toegang tot de nieuwste technologieën via moederconcern Saint-Gobain) in 2010 een uitgebreid gamma substraatmatten en opkweekblokken geïntroduceerd op de markt. Hierdoor hebben telers de mogelijkheid te beschikken over het substraat dat past bij de specifieke bedrijfsomstandigheden en wensen.

Kortom: Cultilene heeft zich ontwikkeld tot een organisatie die graag de helpende hand biedt. Dat is ook terug te vinden in het in 2010 geïntroduceerde logo en in het thema Cultilene cares.