Anne-Claire Goyer (Frankrijk)

Anne-Claire Goyer, tomatenteler en voorzitter van telersvereniging Ydeal.

De Franse tomatenteler Anne-Claire Goyer werkt al jarenlang met substraatmatten en -blokken van Cultilene. Naar volle tevredenheid. Niet alleen combineren Exact Air en RootmaXX volgens haar perfect met elkaar, ook is zij zeer te spreken over de ondersteuning en de toegevoegde waarde die Cultilene biedt.

Anne-Claire Goyer hoort tot de meest vooraanstaande tuinbouwondernemers van Frankrijk. Zij runt een teeltbedrijf van cherry- en cocktailtomaten met drie locaties – Serres de la Piogerie, Serres de Saint Léger en Serres de la Chapelle – in de Franse regio’s Nantes en Rennes. Daarnaast is Goyer voorzitter van telersvereniging Ydeal. Het totale glasareaal van Ydeal omvat veertig hectare ultramoderne kassen. Een groot deel van de producten wordt geteeld op Exact Air-matten van Cultilene, en dit volume neemt ieder jaar toe. Ook Goyer kiest voor Exact Air. “Op een deel van ons 13 hectare tellende bedrijf in de regio Nantes werken we al zeven jaar met producten van Cultilene. Exact Air-matten hebben onze voorkeur. Het water- en EC-gehalte zijn namelijk uitermate goed onder controle te houden. Ook is deze mat heel reactief. Hierdoor is het mogelijk om, bij veranderende omstandigheden in de kas, snel te komen tot een optimaal water- en EC-gehalte in de wortelzone. En dat op ieder moment van de dag. Dit resulteert in een optimale ontwikkeling van de wortels door de hele mat.”

Snelle beworteling
Goyer ervaart ook de combinatie van Exact Air-matten en RootmaXX-blokken als zeer waardevol. “RootmaXX is een homogeen blok, waardoor de wortels zich goed door het blok verspreiden en het water- en EC-gehalte dus makkelijk stuurbaar zijn. Daarnaast verloopt de inworteling naar de mat uitermate snel. Ook zijn onze plantgatschema’s speciaal aangepast aan onze behoeften qua afmetingen en positionering op de mat. Verder is een perforatie aangebracht tussen de blokken, waardoor het op elk moment mogelijk is om de folie te verwijderen. Op die manier kunnen we eventuele overmatige wortelgroei beperken.”

Ondersteuning bij overstap
Vorig jaar nam Goyer een cherrytomatenbedrijf van 17 hectare in de regio Rennes over. Vanwege haar eerdere positieve ervaringen was het voor de onderneemster niet meer dan logisch om ook hier te gaan samenwerken met Cultilene. “De vorige eigenaar werkte met een substraat op basis van kokosvezels. Wij besloten te switchen naar steenwol, omdat dit substraat betrouwbaarder is qua sturing. Cultilene heeft ons ondersteund bij deze overstap, door onze teeltmanagers te begeleiden en te voorzien van extra kennis.”

Sinds afgelopen jaar werkt Goyer ook met de CARA MET-sensor. Deze nieuwe sensor geeft realtime inzicht in de EC, het watergehalte en de temperatuur in de wortelzone. “Het feit dat deze sensor zowel lage als hoge EC-waarden nauwkeurig meet, is een groot voordeel. De teelt van smaaktomaten, die moeilijk stuurbaar is, vraagt namelijk om hoge EC’s.”

 Verstand van zaken
Ook in andere opzichten is Goyer tevreden over de samenwerking met Cultilene. “Alles is goed geregeld en zaken worden nauwgezet opgevolgd, van bestelling tot levering. Daarnaast is het een pluspunt dat de substraatmatten aan het einde van het seizoen gerecycled kunnen worden. Ook hanteert Cultilene concurrerende prijzen.”

De onderneemster roemt daarnaast de expertise van Cultilene. “De mensen bij Cultilene hebben verstand van zaken en zijn altijd beschikbaar voor vragen. Daarnaast hebben we, op uitnodiging van Cultilene, diverse buitenlandse bedrijven bezocht. Onder meer in Nederland en Polen. Kortom: Cultilene is meer dan alleen een substraatleverancier. Ze zijn met recht een volwaardige partner.”

Teeltsoort: Tomaat tuinder

Product: RootmaXX

Product: Exact Air

Hectare: 30

“Cultilene is meer dan alleen een substraatleverancier’”

Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief

  • Hidden