Dry comfort: de perfecte balans tussen water en zuurstof

Cultilene lanceert nieuw blok voor paprikateelt

Saint-Gobain Cultilene introduceert een nieuw blok voor de paprikateelt: Dry comfort. Een blok waarmee de teler droger, en tegelijkertijd comfortabel kan telen. Dit garandeert een optimale stuurbaarheid en een goede wortelontwikkeling. 

Met Dry comfort lanceert Cultilene een nieuw blok dat uitermate geschikt is voor de paprikateelt. Dry comfort leent zich perfect voor een iets drogere teeltwijze. “Diverse paprikatelers ervaren ons Pc-blok als té nat. Daarom hebben we Dry comfort ontwikkeld. Hiermee kunnen telers droog, maar ook comfortabel telen”, zegt Emiel Bronswijk, Product- en Applicatiespecialist Opkweek bij Cultilene.

Continu activiteit in blok
Het Dry comfort-blok is minder nat dan het Pc-blok. De watervasthoudendheid van het Dry comfort-blok wordt bepaald door de vezeldikte van het blok. “Wanneer het blok en de plant op de mat staan, behoudt het Dry comfort-blok altijd voldoende water voor de aanmaak van nieuwe wortels”, zegt Bronswijk. “Tegelijkertijd is het watergehalte niet té hoog, en is sprake van genoeg zuurstof in het blok. Dit verbetert de stuurbaarheid en creëert continu activiteit in het blok. Dat is positief voor de aanmaak van nieuwe wortels en zorgt voor een optimale beworteling door het blok. Ook verloopt de inworteling van plug naar blok en van blok naar mat uitermate soepel. Kortom: Dry comfort staat garant voor een perfecte balans tussen water en zuurstof.” Bronswijk benadrukt dat het feit dat Dry comfort niet snel te nat wordt, vooral een voordeel is in de tweede helft van het paprikaseizoen. “Als de dagen korter en vochtiger worden, is het een uitdaging om een substraatblok voldoende droog te houden. Bij Dry comfort is dit eenvoudiger. Voordeel is ook dat het Dry comfort-blok aan de bovenkant droger is, waardoor bijvoorbeeld algen en de gevreesde sciaravliegen minder kans krijgen.”

Grote stap voorwaarts
De genoemde voordelen kwamen ook naar voren in de praktijkproeven die sinds november vorig jaar zijn uitgevoerd met het Dry comfort-blok. “Met Dry comfort boeken telers niet alleen winst wat betreft wortelontwikkeling en zuurstofgehalte, maar behalen ze ook een goede productie. Kortom: dit blok is een grote stap voorwaarts voor de paprikateelt.”

Meer weten?
Neem voor meer informatie over het Dry comfort-blok contact op met Emiel Bronswijk, Product- en Applicatiespecialist Opkweek bij Cultilene, via tel.06-82752169 of Emiel.Bronswijk@saint-gobain.com.

Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief