Nieuwe add-on irrigatiesoftware brengt extra voordelen met zich mee

Twee vooraanstaande spelers lanceren sleutel tot just-in-time irrigatie op GreenTech 2023

Twee koplopers in de tuinbouwsector, Hoogendoorn Growth Management en Saint-Gobain Cultilene, kondigen vandaag de lancering aan van Connected Irrigation tijdens de GreenTech 2023. Een unieke add-on op Hoogendoorn’s slimme IIVO irrigatiemodule. De nieuwe software houdt voor het eerst rekening met de eigenschappen van substraten in een procescomputer, en kijkt naar de toevoer van energie op plantniveau en zorgt daarmee voor een duurzamere watergiftstrategie.

De introductie van nieuwe technologieën zoals sensoren, luchtbehandeling en nieuwe soorten klimaatschermen die de teeltomgeving beïnvloeden, kan de energiebalans in het gewas veranderen. Een van de grootste veranderingen waarmee telers momenteel te maken hebben, is de overschakeling van SON-T-kunstlicht naar LED-verlichting. Planten ontvangen soms 40 procent minder energie van LED-verlichting in vergelijking met SON-T-lampen. Omdat planten onder LED hierdoor minder verdampen, nemen ze minder water en voedingsstoffen op.

Hoogendoorn en Cultilene hebben samen een tool ontwikkeld om daarmee telers eenvoudiger inzicht te geven in de verhouding tussen watergift en energietoevoer op gewasniveau waardoor ze hierop kunnen anticiperen.

Door toepassing van de principes van Plant Empowerment en rekening te houden met de specifieke eigenschappen van Cultilene’s hoogwaardige substraten, zoals substraatvolume en de pF-curve, zorgt Connected Irrigation voor een betere watergift op maat in de procesregeling. Dit voorkomt waterstress bij de planten en komt het wortelgestel ten goede. Hierdoor kan op waterverbruik, voedingsstoffen en energie worden bespaard.

Remy Maat, Manager Application bij Cultilene: “Door onze substraatkennis te combineren met de uitstekende procesautomatiseringstechnologie van Hoogendoorn hebben we een unieke, op gewasverdamping gebaseerde watergiftsoftware ontwikkeld waarvan telers wereldwijd zullen profiteren. Het vermogen om de efficiëntie van het watergebruik te verbeteren zal leiden tot een gezonder, veerkrachtiger en weerbaarder wortelgestel en daardoor tot planten van betere kwaliteit. Dit speelt in op de noodzaak om meer gezond voedsel te verbouwen en tegelijkertijd minder natuurlijke hulpbronnen te gebruiken. Ik nodig u graag uit om meer te weten te komen hierover, tijdens onze presentatie “Irrigation for Success: evaporative energy as a solution” welke zal plaatsvinden op het “Vision Stage” van GreenTech Amsterdam op woensdag 14 juni om 13:45 – 14:30 uur.”

Martin Helmich, CCO bij Hoogendoorn Growth Management: “Samenwerking tussen ketenpartners is essentieel om een groeiende wereldbevolking op een duurzame manier te voeden. DoorHoogendoorn’s jarenlange ervaring in procesautomatiseringsoplossingen en Cultilene’s expertise in slim water- en wortelmilieu management te combineren, crëeren wij het beste van twee werelden voor de teler, waardoor zij het maximale uit hun gewas kunnen halen en een duurzamere productie kunnen realiseren.”

Van links naar rechts: Dennis Wertheimer, Managing Director Saint-Gobain Cultilene, Claudia van Groesen, Marketing Manager bij Saint-Gobain Cultilene, Angela Luijten, Projectmanager International Business & Strategy bij Hoogendoorn Growth Management, Remy Maat, Manager Application bij Saint-Gobain Cultilene & Rene Beerkens, Senior Data Driven Growing Specialist bij Hoogendoorn Growth Management.

Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief

  • Hidden